Project
ProjectnaamGerlindestraat
Materiaal 2016-02: Snoezelpanelen
PlaatsRotterdam-Wielewaal
OrganisatieASVZ
Omschrijvingwooneenheid

Projectbeschrijving Gerlindestraat 7 ligt op de Wielewaal. Dit is een terrein van stichting ASVZ. Hier bieden zij zorg en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. Dat kunnen (jong)volwassenen zijn, ouderen, kinderen of een heel gezin. ASVZ beschikt op diverse locaties over een diversiteit aan woonvormen, van meer tot minder beschut.

Woongroep Gerlindestraat 7
De wens komt vanuit een woongroep waar zeven mensen wonen met een ernstige verstandelijke beperking en een intensieve zorgvraag. De groep bestaat uit vijf heren en twee dames in de leeftijd van 20 tot en met 52 jaar. De bewoners functioneren gemiddeld op het niveau van een kind van een half tot anderhalf jaar oud. Begeleiders zijn het grootste gedeelte van de dag met de verzorging van de bewoners bezig. Hierdoor blijft er soms weinig tijd over om ontspannende activiteiten te organiseren. Activiteiten waar de bewoners zichtbaar van genieten worden gekenmerkt door een sensorpathisch karakter. Hieronder verstaan we activiteiten waarin voelen, luisteren, ruiken en zien centraal staan. Hieronder valt ook het snoezelen. Al deze activiteiten dragen bij aan een meer ontspannen gevoel bij de bewoners.

De wens: een fraaie speelgang!
Voor de groep wilden zij de woning sfeervol aankleden. De lange gang is een belangrijk onderdeel van de woning en is de verbinding tussen de slaapkamers en de woonkamer. Deze verbinding wordt dagelijks gebruikt, maar is niet uitnodigend. Jammer, want de gang is een fijne plek voor de bewoners om te spelen. Zo wilden zij de onderzijde van de gangmuren bekleden met diverse snoezelpanelen.
Een snoezelpaneel nodigt uit tot interactie. Er zijn veel verschillende panelen met diverse functies. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze de motoriek en de oog-hand coördinatie bevorderen. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van snoezelmaterialen voor een fijne omgeving. En een omgeving met fijne prikkels zorgt voor minder stress en spanning. Voor deze club mensen zeker een heel positief pluspunt!

De panelen hebben ondertussen een plekje gekregen en een bevriende kunstenaar heeft de muren in bijpassende kleuren geverfd.